Waarom is online anonimiteit zo belangrijk?
Denk je dat je online niets te verbergen hebt? Dan heb je het mis. Niet alleen verdienen grote bedrijven geld aan je online gedrag, je bent ook kwetsbaar voor hackers die gevoelige data proberen te onderscheppen. Er kan ontzettend veel mis gaan als je zonder bescherming op het internet surft. Tijd voor een les over online privacy!
Browsend over het internet lijkt het alsof je compleet anoniem bent, maar dat is niet zo. Zelfs als je geen persoonlijke informatie deelt, is online privacy niet vanzelfsprekend. Waarom niet? Omdat je internetgeschiedenis is gekoppeld aan je apparaat en je IP-adres.
Dat IP-adres kun je vergelijken met je thuisadres. Het is een uniek nummer dat is gelinkt aan je internetconnectie. Alles wat je online doet kan daardoor naar dit adres worden herleid. En dat is iets wat je niet per se wil.
Virtuele goudmijn
Je denkt misschien dat je online niks te verbergen hebt. Tenslotte doe je niets verkeerd, toch? Maar net als de meeste mensen ben je je niet altijd bewust van het belang van online onvindbaarheid. Daarom houd je je niet bezig met internet security en het feit dat grote bedrijven groot geld verdienen met jouw persoonlijke data.
Maar online privacy is niet alleen belangrijk voor onderzoeksjournalisten die toegang willen tot geblokkeerde websites in repressieve landen. Of voor activisten en klokkenluiders die corruptie en schandalen willen openbaren. Het is ook belangrijk voor jou.
Heb je je ooit afgevraagd waarom die Facebook-advertenties of Google-zoekresultaten zo perfect bij jouw voorkeuren passen? Internetproviders en techbedrijven zoals Google monitoren jouw browsegewoonten en verkopen die informatie aan adverteerders. Ze verzamelen jouw online data, verkopen het aan andere bedrijven die jou vervolgens bombarderen met irritante reclame.
Het zal je verbazen hoeveel deze corporaties over jou weten. Voor hen ben jij een enorme database, tjokvol verhandelbare informatie. Er wordt geld verdiend met wat jij online doet en ziet.
Wil je echt een virtuele goudmijn zijn voor Facebook?
'Hackers paradise'
En er is meer. We vergeten vaak hoe ongelooflijk veel data we online delen. Maar we moeten wel, in een samenleving waarin we bijna hulpeloos zijn zonder het internet. We zijn continu online waar we het internet voeden met gevoelige data, zoals creditcardnummers, inlogcodes voor bankrekeningen, zakelijke e-mails en belastingteruggaven.
Er is echter een probleem. Als je online gaat, wordt je data via een onbeschermd netwerk verzonden. Daardoor kunnen die gegevens makkelijk worden aangevallen door hackers. Als die hackers je data te pakken krijgen, kunnen ze wachtwoorden veranderen, gevoelige bestanden verwijderen, nepaccounts creëren en data stelen. Soms infecteren ze je systemen met spyware en ransomware, waardoor ze zelfs je computer en belangrijkste bestanden kunnen blokkeren.
Stel je voor dat je een hardwerkende ondernemer bent. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een op de acht ondernemers te maken krijgt met cybercrime: zelfs de ondernemers die denken dat ze volledig voorbereid en beschermd zijn. Zoals die fotograaf die netjes gebruikmaakte van beveiligingssoftware en toch gehackt werd. Hij raakte al zijn foto's en zijn volledige arbeidskapitaal kwijt.
Om een lang verhaal kort te maken. Als je geen hoogstaande preventieve maatregelen neemt, krijgen hackers jouw data in hun klauwen. En dat doen ze zeker, als ze de kans krijgen.
Hoe blijf je anoniem online?
Er zijn verschillende manieren om anoniem online te gaan. Je kunt nepnamen, aliassen of onherkenbare e-mailadressen gebruiken. Ook kun je talloze verschillende gebruikersnamen verzinnen en die elke paar weken veranderen.
Maar al die slinkse trucjes verbleken bij deze twee eersteklas oplossingen: een anonieme browser en een VPN gebruiken (virtual private network).
Een VPN maakt je internetconnectie veiliger en helpt je om onzichtbaar het internet op te gaan. Vanaf het moment dat je je VPN installeert, is je online aanwezigheid verhuld. Niemand kan je activiteiten meer herleiden naar je laptop, computer of smartphone. Bedrijven kunnen je data dus niet gebruiken voor eigen gewin en hackers zijn niet meer in staat om je data te onderscheppen, bestanden te verwijderen, wachtwoorden aan te passen of je apparaten te infecteren met kwaadaardige malware. Klinkt goed, toch?
Hoe werkt een VPN?
Een VPN is de krachtigste online beveiligingstool die er is. Het verbergt je browsegedrag en garandeert anoniem surfen over het wereldwijde web,. Als je een VPN gebruikt, ben je via een VPN-server verbonden aan het internet. Deze server verstuurt al je data door een versleutelde datatunnel, die je IP-adres en locatie onzichtbaar maakt voor derden. Die datatunnel zorgt ervoor dat hackers je data niet in handen kunnen krijgen.
Alle toegang goedgekeurd
Worstel je met geblokkeerde websites als je je locatie niet wil delen? Geen zorgen, een VPN 'spooft' je locatie, waardoor websites je eigenlijke IP-adres en locatie niet kunnen achterhalen. Resultaat? Je hebt toegang tot alle content!
Bekende bedreigingen blokkeren
Sommige VPN-diensten blokkeren online bedreigingen, zodat je veilig over het web kunt surfen. Zo blokkeren ze websites die malware en phishingpraktijken hosten. Ook blokkeren ze advertenties op websites, waardoor je opeens stukken sneller browst.
Series bingen!
Traag bufferen is een drama als je series wilt downloaden. Een goede VPN fixt dat probleem moeiteloos. Handig als je worstelt met een langzame connectie tijdens het gamen of als je YouTube en andere streaming sites gebruikt.
Zin om een serie te bingen zonder een abonnement op Netflix? Een VPN geeft je binnen no-time toegang tot online streaming-diensten. We willen het niet aanmoedigen, natuurlijk. Maar toch.
Hoe het werkt? Stel dat je dol bent op Netflix-series bingen, maar dat je favoriete shows in jouw land niet te zien zijn. Dan gebruik je een streaming VPN om je locatie te wijzigen. Op die manier kun je een geo-geblokkeerde serie op Netflix bekijken terwijl je eigenlijk ligt te bankhangen op een heel ander continent!
Andersom werkt het ook. Stelt dat je in het buitenland zit en sommige streamingdiensten niet kunt gebruiken. Als je streamt met een VPN lijkt het alsof je lekker thuis in je eigen land bent.
Bescherming tegen hackers
Een VPN biedt de beste bescherming tegen datalekken omdat jij de enige bent met de sleutel van de datatunnel. Als een hacker op een of andere manier toch jouw data in handen krijgt, kan hij er vervolgens bitter weinig mee doen. Hackers moeten namelijk verschillende databronnen aan elkaar koppelen om ze te kunnen misbruiken. En dat spelletjes wordt een stuk lastiger met een VPN.
Dat betekent overigens niet dat je nooit meer aangevallen kunt worden. Hoewel een VPN je beschermt tegen kwaadaardige connecties en websites, kan het je niet redden van je eigen stommiteiten. Je zult nog steeds voorzichtig moeten zijn. Strooi dus niet met wachtwoorden en zorg ervoor dat je geen malware binnenhaalt. Mensen zijn en blijven de belangrijkste reden dat systemen worden gehackt.
Welke VPN? NordVPN, natuurlijk!
NordVPN is een van de populairste leveranciers en niet voor iets. We hebben de beste redenen voor je verzameld!
- Veiligheid: NordVPN gebruikt AES 256-bit encryptie, wat de beste encryptie is ter wereld. Hackers zouden een bijna oneindig aantal aan mogelijke codes nodig hebben om de encryptie te breken, dus je data is helemaal veilig. Het is dan ook niet voor niets dat overheidsinstanties NordVPN gebruiken om geheime informatie veilig te stellen. Telkens als je inlogt wijst NordVPN je een nieuwe sleutel toe, waardoor het elke keer lijkt alsof je een splinternieuwe gebruiker bent. Ook alle data en browse-activiteiten van je vorige online sessies worden compleet gewist. Frisse start? Zeker!
- No logs-beleid: een VPN verbergt je online activiteiten voor de buitenwereld, maar je VPN-provider kijkt natuurlijk wel mee. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar sommige provider gebruiken data logs, wat betekent dat ze je data bijhouden en soms zelfs verkopen aan adverteerders. Als je online echt onzichtbaar wil zijn, moet je dus zeker een VPN gebruiken met een streng no logs-beleid. Zoals NordVPN. Zij verzamelen geen logs en slaan je activiteiten ook niet op.
- Kill switch: een kill switch is als een kogelvrij vest. Het is de laatste verdedigingslinie om te data te beschermen tegen gevaarlijke blootstelling. Sterker nog, het is een van de beste manieren om veilig te internetten en NordVPN heeft de kill switch automatisch geïntegreerd in de provider. Wat een kill switch doet? Als je connectie wordt onderbroken of aangevallen, blokkeert de kill switch alle verkeer van je laptop of computer. Op die manier kunnen je IP-adres of DNS-verzoeken nooit in verkeerde handen terechtkomen. Een kill switch heeft verder geen invloed op de kwaliteit van je connectie, dus je kunt hem makkelijk altijd aanzetten. De echte bonus? Met NordVPN bepaal je zelf welke apps worden geblokkeerd als je VPN-connectie even kortsluiting heeft. Zo kun je ervoor zorgen dat de kill switch riskante apps uitschakelt en je verder gewoon online kunt blijven.
- Snelheid: met NordVPN ruil je geen snelheid voor veiligheid. Ook al blijven al je data veilig achter een muur van innovatieve encryptie, je streaming-, browsing- en gaming-snelheid schiet toch door het dak. NordVPN heeft een Quick Connect-feature waarmee het supersimpel is om online te gaan. Deze feature koppelt je automatisch aan de servers met de beste snelheden.
- Bescherming tegen datalekken: dit is uiteraard een van de belangrijkste features van een VPN. Want als een VPN kampt met softwarefouten of tekortkomingen in de browserbescherming, liggen je IP-adres, DNS-verzoeken en al je online activiteiten nog steeds op straat. NordVPN heeft een van de beste features tegen datalekken, waardoor je zeker weet dat je gegevens nooit ongewild worden blootgesteld.
- Ad blocker: Yep, NordVPN heeft ook een fantastische advertentiestopper, die moeiteloos alle vervelende advertenties en pop-ups blokkeert. Hij beschermt je ook tegen trackers, phishingpraktijken en online profilering. Best essentieel in deze tijden en gelukkig heeft NordVPN een van de beste ad blockers in hun app gebouwd. Deze ad blocker garandeert zelfs een advertentievrij YouTube waar je niet meer eindeloos hoeft te wachten tot een video geladen is.
Dus, geef NordVPN een kans! Ze bieden gegarandeerd waar voor je geld met deals tot 70% korting!.
Hoe gebruik je NordVPN?
Het installeren van je NordVPN is een gebruiksvriendelijk feestje. Hun mobiele- en desktopapps download je supersnel en de instellingen zijn behoorlijk eenvoudig. Er zijn slechts drie stappen die je moet volgen, dus de hele operatie kost je waarschijnlijk minder dan vijf minuten.
- Download de VPN-app: selecteer je abonnement en download de app van je voorkeur. Als je downloadt voor je mobiele telefoon, ga dan naar Google Play of naar de App Store en zoek naar 'NordVPN'. Als je downloadt voor je desktop, ga dan naar de NordVPN download pagina en klik op Download.
- Installeer je VPN: in het hoofdmenu hoef je alleen maar op 'Sign Up' te klikken om een nieuw account te creëren. Vergeet niet een sterk wachtwoord te kiezen voor je VPN-account.
- Maak verbinding met een VPN-server: als je klaar bent met installeren, zie je de 'Quick Connect’-knop. Deze feature helpt je met het vinden van de beste server. Je kunt ook op het landpinnetje klikken of door de serverlijst scrollen om handmatig jouw favoriete server te kiezen.
Zo kun je makkelijk switchen van locatie en altijd gebruikmaken van de servers die het beste bij jouw behoeften aansluiten. Vergeet niet je favoriete servers aan je Favorieten toe te voegen!
Wil je je instellingen customizen, zodat je NordVPN perfect bij jou past? Klik dan op het tandwiel-icoontje. Daarmee kun je makkelijk features aan- en uitzetten.
Advies nr.1: laat altijd je kill switch aanstaan!
Advies nr.2: zet je VPN altijd meteen aan als je je apparaat aanzet!
Anonieme VPN – een kleine samenvatting!
We hopen dat je begrijpt hoe belangrijk het is om verstandig online te gaan. Je hoeft echt geen klokkenluider, politiek activist of een inwoner van een repressief land te zijn om je identiteit privé te houden. Online anonimiteit is cruciaal voor ons allemaal.
Echte wereld
Niet alleen omdat een goede VPN alle irritante advertenties en pop-ups blokkeert die je internetconnectie vertragen. En ook niet alleen omdat we in een samenleving leven waar we vrijwel hopeloos zijn zonder het internet. Want eigenlijk worden we bijna gedwongen om onze gevoelige data online te gooien, waar het kwetsbaar ligt te zijn voor eenieder die het wil gebruiken voor eigen gewin.
Maar ook omdat er schoonheid schuilt in het anoniem willen zijn. In de echte wereld zouden we niet rondrennen en vrolijk onze bankgegevens delen met elke toevallige voorbijganger. En we zouden het een beetje verdacht vinden als een vreemdeling ons naar huis zou volgen. Laat staan dat die vreemdeling alles zou weten over onze interesses, zorgen en problemen.
Dat zou best eng zijn, toch? Maar dat is wel precies wat er online gebeurt. Je kunt ontzettend veel ontdekken over iemand door naar zijn browsergeschiedenis te kijken. Vraag maar aan de grote bedrijven, dat is tenslotte precies wat ze doen als je ze de kans geeft.
Niks te verbergen? Zeker wel
Okay. Je hebt misschien niks te verbergen omdat je niks fout hebt gedaan. Maar dat is niet waar het om gaat. Er komt een moment waarop je wel wat te verbergen hebt. Iets wat je niet aan de grote klok wil hangen, iets wat heel erg privé is. En het is je goed recht om nieuwsgierige blikken te weren. Als je zegt dat je niks te verbergen hebt, zeg je eigenlijk dat het prima is dat overheden jouw online activiteiten monitoren. Of dat grote bedrijven je persoonlijke data gebruiken om een gebruikersprofiel van jou aan te leggen. Dat is het niet.
En als het niet om jou gaat, dan gaat het om de anderen. Sterke privacybescherming is in wezen een kwestie van solidariteit. Het internet in het algemeen, en sociale media in het bijzonder, maken het extreem makkelijk om data te monitoren, op te slaan en te gebruiken. Veel mensen lijden daaronder.
Laten we het met zijn allen een beetje moeilijker maken. Met een VPN.
Veelgestelde vragen over online anoniem blijven
Verbergt een VPN mijn identiteit?
Wanneer je een VPN gebruikt, helpt dit om je online veiligheid en privacy te beschermen. Je surfgedrag wordt via de VPN-server geleid, waardoor het moeilijk is om je online activiteiten en persoonlijke gegevens bij te houden. Hetzelfde geldt voor je locatie en IP-adres. Dit helpt allemaal om je identiteit te verbergen.
Meestal heeft de VPN-provider wel toegang tot en informatie over je online activiteiten, die met derden gedeeld kan worden. Maar nog belangrijker is om je identiteit online anoniem te houden, dus om geen persoonlijke informatie te verstrekken terwijl je een VPN gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van je naam of echte e-mailadres op een website.
Als je op zoek bent naar een anonieme VPN, die je identiteit in de meest optimale vorm beschermt, moet je voor NordVNP gaan. Dit is één van de beste anonieme VPN-diensten. Ze hebben zoveel mogelijk afgedekt om je identiteit te verbergen. Bijvoorbeeld: bescherming tegen lekken en geen tracking van gedrag.