Hoe verstuur je anonieme e-mails?

Anoniem e-mail versturen? Je wil natuurlijk niet dat je e-mails in de handen van vreemden vallen. Lees alles over een veilige mailbox en anonieme e-mails!

Verstuur je wel eens e-mails met gevoelige inhoud? Waarschijnlijk wel. Zijn die e-mails veilig voor spiedende ogen? Waarschijnlijk niet.

Er is een serieuze kans dat kwaadwillenden tools gebruiken om in je persoonlijke informatie te rommelen. Gelukkig zijn er verschillende simpele oplossingen als je je mailbox privé wil houden. Zoals switchen naar een veilige e-mailprovider.

Waarom zou je anoniem mailen?

Je staat er waarschijnlijk nauwelijks bij stil, maar grote, commerciële e-mailproviders zoals Google en Yahoo maken zich niet erg druk om jouw privacy. En al helemaal niet als het gaat om adverteerders en externe partijen. Deze providers verdienen geld aan advertenties, dus jouw browsing- en koopgewoonten zijn simpelweg big business voor ze.

Google gaf externe partijen bijvoorbeeld volledige toegang tot de e-mails van hun gebruikers. Ook liet het bedrijf toe dat deze partijen alle online aankopen kon volgen om profielen aan te leggen van potentiële klanten. Yahoo deed hetzelfde en werd bovendien betrapt op het scannen van e-mails voor Amerikaanse toezichtbureaus. Daar gaat je privacy.

Een ultieme oplossing voor al dit rondneuzen in je mailbox? Eerlijk gezegd is die er niet altijd. Maar er zijn verschillende opties als je je online mailverkeer privé wil houden.

Wat is een anonieme e-mail?

Een anonieme e-mail verbergt de identiteit van de verzender. Dat betekent dat de e-mail nooit naar jou herleid kan worden als je hem verzendt. Bij de meeste commerciële e-mailproviders werkt dat niet zo. Omdat ze je IP-adres kunnen openbaren, wordt het makkelijker voor hackers om je stad, staat en internetprovider te achterhalen.

Toegegeven, dat is misschien geen probleem als je alleen informele berichten stuurt. Maar wat als je ook zeer gevoelige informatie verzendt via e-mail? Zoals je creditcardgegevens of allerlei accountnummers?

Er zijn meer redenen om je e-mailberichten compleet onvindbaar te willen houden. Misschien kom je wel in een situatie terecht waarin je een misdaad, fraude of ongepast gedrag van je leidinggevende aan moet geven, bijvoorbeeld.

Je wilt natuurlijk niet dat zulke informatie in de verkeerde handen valt. Als je dat wilt vermijden, zul je dus twee dingen moeten doen. Of je gebruikt een eenmalige burnermail of je installeert een anoniem e-mailaccount dat op een enkele manier naar jou te herleiden is. Geheim en naamloos.

Het verschil tussen een burnermail en een anonieme e-mail sturen

Een burnermail is iets anders dan een anonieme, versleutelde e-mail. Een versleutelde e-maildienst werkt hetzelfde als een normale e-maildienst, maar met een cruciaal verschil: de berichten worden geconverteerd naar een geheime code, zodat ongeautoriseerde derden de inhoud niet kunnen lezen.

Deze end-to-end encryptie werkt meestal op al je e-mails, je inbox en je contactenlijst. Op die manier ben je ervan verzekerd dat niemand je e-mails kan onderscheppen en lezen: ook de e-mailprovider zelf niet, in sommige gevallen. Er zijn verschillende betrouwbare, beveiligde e-mailproviders op de markt. We bespreken de belangrijkste een stukje verderop.

Een burnermail? Dat is een e-mail die je tijdelijk gebruikt. Het is een eenmalig e-mailadres waarmee je een berichtje kunt versturen en dat vervolgens alle binnenkomende antwoorden naar je bestaande mailbox doorstuurt. Op die manier weten de ontvangers niet dat jij het bent die de e-mail verstuurt, maar ontvang je wel hun berichten. Dit is dus een veilige manier om anoniem een mail te sturen.

Belangrijker nog, burnermails fungeren als een extra beschermingslaag over je inbox. Je gebruikt ze meestal voor online shoppen of wanneer je jezelf inschrijft voor nieuwsbrieven van winkels. Ze beschermen je tegen ongewilde spam of datalekken door hackers die een zwakke plek in je e-mailaccount ontdekken.

Hoe verstuur je een anonieme mail?

Als je een anonieme e-mail wilt versturen, is het waarschijnlijk het makkelijkst om voor een nieuw e-mailaccount te kiezen. Natuurlijk zou je gewoon een nepaccount kunnen creëren via Google of Yahoo, maar dat betekent dat deze bedrijven nog steeds je online bewegingen kunnen volgen.

Wat je wel meteen moet doen? Verstandig browsen en dat betekent anoniem browsen. Stel dat je anoniem over het web wil surfen. In dat geval moet je een VPN (virtual private network) installeren en dat combineren met bijvoorbeeld een Tor Browser. Dat maakt je online activiteiten vrijwel onvindbaar dankzij de verschillende servers en routes die je internetbewegingen doorkruisen.

Verder zou je een e-mailaccount kunnen opzetten dat secure sockets layer (SSL) encryptie ondersteunt. SSL is een basisencryptie die voorkomt dat anderen je online gedrag in de gaten kunnen houden. Je e-mailaccount is versleuteld als je in de URL HTTPS ziet staan. Ook grote e-mailproviders, zoals Gmail en Yahoo, ondersteunen HTTPS.

Hoewel SSL geweldig is voor browsen, kan het je e-mailverkeer nooit volledig verborgen houden. Het enige wat echt werkt is een beveiligde e-maildienst. Natuurlijk kunnen deze diensten je IP-adres en andere informatie nog steeds loggen, maar er zijn genoeg betrouwbare diensten op de markt die je privacy verkeren en geen data verzamelen.

Een andere optie is Pretty Good Privacy (PGP). Dit is een versleuteld systeem dat vooral wordt gebruikt om gecodeerde berichten tussen twee mensen te versturen. Je moet het zien als een extra beschermingslaag voor al je e-mailberichten.

Hoe PGP werkt: je hebt een publieke sleutel om berichten te coderen en een privésleutel om berichten te decoderen. Als je een bericht verstuurt, wordt dit bericht met de publieke sleutel eerst veranderd in een onleesbare tekst. Het bericht wordt daarna verstuurd naar de ontvanger, die een privésleutel heeft om het bericht open te maken en te decoderen zodat het gelezen kan worden. Op die manier kun je anoniem mailen.

De beste anonieme email providers

Het is belangrijk om online anoniem te blijven. Deze anonieme e-maildiensten zijn je veiligste keuze als je wilt dat je e-mailverkeer niet te traceren is. De meeste diensten bieden end-to-end-encryptie, het automatisch verwijderen van e-mails, geblokkeerde IP-adressen en wachtwoordbeveiliging aan.

Je hoeft meestal geen of minimale persoonlijke informatie in te voeren en ze zijn doorgaans vrij betaalbaar. Bovendien hebben ze uiteenlopende features en tools die toegespitst zijn op jouw specifieke behoeften.

Op zoek naar diensten die anonieme en ondefinieerbare e-mailberichten creëren? We hebben de beste diensten voor het anoniem sturen van e-mails voor je op een rij gezet.

1. ProtonMail

Dit is een webgebaseerde dienst die volledig versleutelde berichten aanbiedt. ProtonMail zorgt ervoor dat niemand toegang heeft tot jouw data, zelfs het bedrijf zelf niet. Ze vragen dan ook niet om persoonlijke informatie als je jezelf aanmeldt. Met ProtonMail creëer je ook zelfvernietigende berichten en bepaal je de levensduur van je berichten zelf.

Je krijgt een gratis account van 500MB waarmee je tot 150 berichten per dag kunt versturen. Als je vier euro per maand betaalt, krijg je toegang tot geavanceerde features. Een van de redenen dat ProtonMail zo hoog scoort op anonimiteit is door de integratie met Tor Browser. Het enige nadeel? ProtonMail vraagt wel om je mobiel nummer als je een account aan wil maken.

2. Mailfence

Mailfence biedt fantastische beveiligingsfeatures zodat je e-mails anoniem blijven voor zowel externe partijen als het bedrijf zelf. Ze garanderen spam- en trackingvrij e-mailverkeer en ook de overheid kan op geen enkele manier door je berichten scannen.

Mailfence werkt met digitaal gesigneerde e-mails die bevestigen dat het bericht inderdaad door jou is verstuurd. Daarnaast bieden ze een OpenPGP-sleutel waarmee je deze sleutels kunt creëren, importeren, publiceren en managen.

3. Secure Mail

Deze dienst versleutelt je mail met een 4096-bitsleutel en SSL-encryptie. Op die manier kan niemand jouw berichtjes lezen, behalve jij. Ook hoef je niet bang te zijn dat ze je IP-adres loggen, dus ze slaan je identificeerbare informatie niet op en geven het niet door aan overheden of adverteerders.

Wanneer je een Secure Mail-account aanmaakt, hoef je zelfs geen persoonlijke informatie te delen, zoals telefoonnummers.

4. Guerrilla Mail

Een fantastische versleutelde e-mailprovider die je helpt met het verzenden van tijdelijke, eenmalige e-mailberichten. Als gebruiker ontvang je een willekeurig e-mailadres waarmee je berichten kunt versturen en ontvangen. Je kunt het e-mailadres aan elke persoon of dienst geven die je niet vertrouwt. Je binnenkomende berichten check je vervolgens op Guerrilla Mail om ze te valideren of te verwijderen.

Een van hun beste features? De berichten die je zelf kunt timen. Dat betekent dat elk bericht bewaard wordt voor een uur waarna het automatisch wordt vernietigd. Zo ben je niet alleen verzekerd van een schone inbox, het geeft je ook de kans om gevoelige informatie onder de radar te houden. Guerrilla Mail is gekoppeld aan de Tor Browser, wat betekent dat je vrijwel volledig onzichtbaar bent.

5. Trashmail.com

Als je meer controle wilt over je berichten en tijdelijke mailbox, dan is TrashMail.com misschien wel de service voor jou. Met deze dienst creëer je nieuwe e-mails vanuit verschillende domeinopties, waarna Trashmail.com ze doorstuurt naar je reguliere e-mailadres. Je bepaalt zelf voor hoe lang. forwards it to your regular email address.

Je kunt zoveel e-mailadressen aanmaken als je wilt. En als je je berichten onbeperkt wil laten doorsturen, betaal je slechts een relatief klein prijsje per jaar.

6. NordVPN

NordVPN is een wereldwijde VPN-dienst die zorgt voor een veilige internetconnectie terwijl je online aan het browsen bent. Ze hebben altijd een prima aanbod op hun website met kortingen tot wel 70%. NordVPN garandeert een advertentievrije browserervaring en beschermt je ook tegen websites die barsten van de malware.

Hoe ontvang je een anonieme e-mail?

Dat hangt af van de dienst die je gebruikt. Als je kiest voor een tijdelijke anonieme e-maildienst, zoals Guerrilla Mail, dan ontvang je je e-mails in een eenmalig e-mailaccount. Je kunt de mail checken, valideren of verwijderen en na een uur worden al je berichten vernietigd. Sommige diensten sturen de antwoorden en berichten door naar je reguliere e-mailaccount.

Als je alleen maar e-mails hoeft te ontvangen, dan is Trashmail een van de beste diensten. Als een inbox-only provider krijg je tot 25 'wegwerp' e-mails vanuit zestien verschillende domeinen. Omdat Trashmail spam filtert, weet je zeker dat alleen de relevantste berichten eindigen in je tijdelijke, anonieme inbox. Je kunt zelf bepalen hoe lang je account blijft 'leven'. Daarna wordt je account automatisch gewist.

Verstuur een anonieme e-mail met bijlage

Bij verschillende diensten kun je anonieme e-mails met bijlagen verzenden, zoals bij Guerrilla Mail. Deze dienst laat je een document of een afbeelding aan je bericht toevoegen als het minder dan 15 MB groot is.

Hoe blijf je anoniem als je anonieme e-mails verstuurt?

We hebben het er al vaker over gehad. Maar naast een anonieme e-maildienst is het slim om ook een betrouwbare VPN te installeren (zoals NordVPN) of Tor Browser. Zo houd je je IP-adres verborgen en blijft je identiteit privé als je een mailtje stuurt of over het web surft.

Een VPN versleutelt je connectie en leidt al het internetverkeer via een tussenliggende server. Deze server verhult jouw IP-adres en locatie, zodat je online activiteiten privé blijven. Zie het als een veilige datatunnel tussen jouw apparaat en de VPN-server.

Tor bereikt overigens hetzelfde door jouw connectie door network nodes te sturen. Ook zo blijven je identiteit en locatie verborgen voor derden.

Wil je meer weten over de voordelen van VPN's en online anonimiteit? Lees dan ons artikel over VPN hier. Deze manier kun je zien als de beste wijze om anoniem een mail te sturen.

Veelgestelde vragen over anonieme mails versturen

Is het in Nederland illegaal om anoniem mails te sturen?

Nee, je mag gewoon anonieme e-mails versturen. Dit is op zichzelf niet illegaal. Wel kan de inhoud van de mail strafbaar zijn als hierin de wet wordt overtreden. Denk aan het via e-mail bedreigen van de ontvanger. Maar als je dus een anonieme mail stuurt die qua inhoud door de beugel kan, doe je niks verkeerd.

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en