Waarom zou je anoniem WhatsAppen?
Tegenwoordig praat je waarschijnlijk vooral via het bekende groene WhatsApp icoontje op je telefoon met jouw vrienden, familie, collega’s of zelfs met je baas.
Maar soms wil je misschien ook eens lekker anoniem berichten sturen via WhatsApp. Bijvoorbeeld om een 1 april grap uit te halen of een romantisch berichtje te sturen. Zelfs als Sinterklaas een berichtje sturen kan geregeld worden.
Welke mogelijkheden heb je om onder de radar te blijven via WhatsApp?
Anoniem bericht versturen via WhatsApp
WhatsApp biedt wel bepaalde privacy opties, maar toch is het lastig om echt anoniem te blijven. Het kan wel, maar je zult het met creatieve manieren en omwegen moeten doen.
Om WhatsApp te kunnen gebruiken, moet je namelijk een telefoonnummer opgeven, waardoor je in principe altijd op te speuren bent via dat nummer.
Anoniem WhatsAppen? Er zijn twee opties
Er zijn twee manieren om anoniem berichtjes via WhatsApp te sturen. Welke opties zijn dat dan? Nou, je kunt hiervoor gebruik maken van een prepaid simkaart of een virtueel telefoonnummer. We leggen je per optie uit hoe het werkt!
Optie 1: koop een prepaid simkaart
De eerste optie voor anoniem appen is een prepaid simkaart. Anders dan met een telefoonabonnement, is een prepaid simkaart niet naar jou als persoon te herleiden. Dus de eerste stap is om een prepaid simkaart bij de drogist of supermarkt om de hoek te scoren.
Vervolgens installeer je WhatsApp op een telefoon, meld je je aan in de app met dat nieuwe telefoonnummer en klaar ben je. Je hebt een nummer waarmee je volledig anoniem kunt appen.
Anoniem WhatsAppen met jouw telefoon
Heb je geen zin of geld om een aparte telefoon aan te schaffen? Dan kun je natuurlijk ook het prepaid simkaartje in je huidige telefoon stoppen, WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren met het prepaid nummer.
Je kunt vanaf dat moment continu van simkaart wisselen. WhatsApp blijft dan gewoon volgens je prepaid nummer berichtjes sturen. Dit is alleen wel wat bewerkelijk.
Dual sim is super handig
Nog makkelijker is het als je een dual sim telefoon hebt. Dan kun je 2 simkaarten kwijt in je telefoon: eentje voor anoniem WhatsApp berichten sturen en eentje voor je dagelijkse gebruik.
Zorg er wel voor dat je altijd scherp blijft en niet per ongeluk het verkeerde nummer gebruikt. Anders is al die moeite voor niks geweest.
Of je nu kiest voor een aparte telefoon of het gebruik van een prepaid simkaart in je eigen telefoon, anoniem WhatsAppen is op deze manier in ieder geval zeker mogelijk.
Optie 2: gebruik een virtueel telefoonnummer
We hebben nog een andere optie voor je: je kunt anoniem WhatsAppen na het aanmaken van een virtueel telefoonnummer. Klinkt fancy toch? Is het ook wel een beetje.
Via de apps TextNow en Next+ kun je een virtueel telefoonnummer aanmaken om deze vervolgens aan WhatsApp te koppelen. Het enige nadeel is dat je vaak moet betalen voor zo'n abonnement. Maar je krijgt er simpelweg wel wat voor terug: anoniem WhatsAppen.
Heb je toch geen zin in het gedoe van twee simkaarten of een virtueel telefoonnummer aanmaken? Dan kun je ook altijd een anonieme SMS versturen.
Vergeet alleen niet om voor jezelf goed na te gaan waarom je anoniem wilt appen met iemand en wat de mogelijke risico's zijn.
Risico's van anoniem WhatsAppen: waar moet je op letten?
Een virtueel telefoonnummer of een prepaid kaart kopen zijn dus handige manieren om anoniem WhatsApp berichten te sturen, maar het is belangrijk om erbij stil te staan waarom je anoniem wilt appen. Er zijn natuurlijk ook risico’s.
Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten van anoniem WhatsAppen voor je op een rijtje gezet.
Mogelijke associatie met criminele activiteiten
Het gebruik van een anoniem nummer kan door sommige mensen geassocieerd worden met criminele activiteiten, waardoor je berichtjes als spam gemarkeerd of zelfs geblokkeerd kunnen worden. Ook is het niet toegestaan om anoniem te appen als je hiermee de wet overtreedt.
Ethische aspecten
Voordat je besluit om anoniem te gaan WhatsAppen, is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je dit eigenlijk wilt doen.
Is het omdat je iets te verbergen hebt of omdat je je simpelweg veiliger voelt als jouw eigen nummer niet in beeld is?
Het is goed om stil te staan bij de ethische aspecten van anoniem appen. Als het bijvoorbeeld voor een prank is, is dat natuurlijk een heel ander verhaal dan wanneer je iemand anoniem via WhatsApp gaat pesten of spammen.
Je blijft nooit helemaal anoniem
Onthoud dat je nooit helemaal anoniem blijft op het internet, zelfs niet als je gebruikmaakt van een virtueel nummer. Jouw identiteit kan bijna altijd achterhaald worden als iemand écht zijn best doet.
Anoniem appen kan onbetrouwbaar overkomen
Het versturen van anonieme berichtjes kan als onbetrouwbaar worden gezien, bijvoorbeeld als je solliciteert naar een baan of je met een potentiële liefdespartner aan het chatten bent. Je kunt hiermee dus het vertrouwen van iemand schaden.
Wanneer is anoniem WhatsAppen wel handig?
Toch zijn er genoeg situaties waarin anoniem appen of anonieme SMS juist wel handig zijn. Bijvoorbeeld in één van de volgende situaties.
- Online verkoop: wil je online iets kopen of verkopen en je identiteit beschermen of vertrouw je de koper/verkoper niet helemaal? Door anoniem te WhatsAppen via een apart of virtueel telefoonnummer bescherm je je privacy een stuk beter.
- Veiligheid: zit je in een situatie van misbruik, pesten of intimidatie, dan is het logisch dat je anoniem wilt blijven. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je informatie wilt delen met autoriteiten of instanties.
- Online daten: via dating apps als Tinder is het vaak verleidelijk om tijdens het chatten je telefoonnummer te delen en het gesprek te verplaatsen naar WhatsApp. Ben je hier huiverig voor? Ook hier komen de twee opties om anoniem te WhatsAppen van pas.
- Hulpverlening: zoek je psychische hulp en wil je appen met een hulpverlener, maar wel anoniem? Dit is ook een begrijpelijke situatie waarin je niet je eigen nummer prijs wilt geven.
- Onderzoeksjournalistiek: een andere situatie waarin anoniem WhatsAppen van belang is, is voor journalisten om anoniem te communiceren. Op deze manier kunnen journalisten nog informatie delen en contact onderhouden, zonder gemakkelijk getraceerd te kunnen worden.
Ons advies? Weeg de voor- en nadelen van anoniem WhatsAppen goed af, voordat je hiermee aan de slag gaat. En als je toch besluit om anoniem te gaan appen, ben je dan bewust van de mogelijke risico's en houd deze in je achterhoofd.