👉🏻 Meteen naar ons testresultaat? Bekijk hier de beste anonieme VPN!
Waar staat VPN voor?
VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Er zijn verschillende VPN’s op de markt, maar ze hebben een ding gemeen: ze spannen zich allemaal in om jouw online privacy en anonimiteit te beschermen.
Een goede VPN brengt een anonieme netwerkconnectie tot stand als je publieke netwerken gebruikt. Het versleutelt je activiteit op het wereldwijde web en verhult je online identiteit. Op die manier kunnen externe partijen je activiteiten niet traceren of je data stelen.
Waarom een VPN onmisbaar is
Het wereldwijde web en onbeveiligde WiFi-netwerken zijn een goudmijn voor hackers en bedrijven die jouw data voor eigen gewin willen binnenharken. Terwijl jij onwetend aan het surfen en browsen bent, kunnen die externe partijen jouw data supermakkelijk in handen krijgen. Elke keer dat je persoonlijke informatie of browsegewoonten blootlegt, creëer je een opening zodat zij je kunnen volgen of 'aanvallen'.
Denk maar aan al die keren dat je je e-mails aan het lezen was of dat je je bankafschrijvingen checkte terwijl je op het perron stond te wachten op de trein. Als je op die momenten niet ingelogd was op een privénetwerk, hadden al je online activiteiten achterhaald kunnen worden door kwaadwillenden die hetzelfde netwerk gebruikten.
Dat komt doordat je data wordt verzonden via een onbeschermd netwerk. Enorme bedrijven zoals Google azen op die netwerken, omdat ze op die manier jouw browsegewoonten kunnen monitoren en je data kunnen verkopen aan adverteerders. Hackers zijn nog een tikkeltje irritanter. Als zij jouw data in hun klauwen krijgen, kunnen ze je systemen infecteren met malware, je data stelen en zelfs je computer en al je bestanden platleggen.
Een goede VPN voorkomt dat. Het koppelt je smartphone, je tablet en laptop aan een server die zich ergens op het internet bevindt, zodat je vrolijk kan browsen via die internetconnectie. Alle data van je online sessie lijkt vervolgens te komen van die server, waardoor je eigenlijke locatie en IP-adres slim verscholen blijft.
Of je nu e-mails verstuurt, online shopt, je rekeningen betaalt of films downloadt: een goede VPN houdt je online identiteit privé en veilig.
Wat doet een VPN precies?
We stipten het al aan. Een VPN maskeert je IP-adres zodat je online activiteiten niet getraceerd kunnen worden. Ze brengen ook versleutelde connecties tot stand voor nog betere online anonimiteit. Op die manier kun je veilig informatie verzenden en ontvangen, zonder dat iemand je data kan opsporen.
Overweeg je een VPN? Dan is het slim om met deze features rekening te houden:
- Een VPN heeft veilige encryptieprotocollen. Dat voorkomt dat je sporen achterlaat in je browsing geschiedenis of cookies. Het is vooral belangrijk dat je cookies versleuteld zijn. Dat voorkomt namelijk dat externe partijen toegang krijgen tot jouw persoonlijke informatie en de data die je achterlaat op websites. Bovendien slaan de meeste VPN's je activiteiten niet op, waardoor je gebruikspatronen ook verborgen blijven.
- Een goede VPN heeft een kill switch. Soms wordt je VPN-connectie opeens onderbroken en is al je data tijdelijk zichtbaar voor iedereen op het netwerk. Behoorlijk riskant en in zulke gevallen kun je een kill switch dus zeker gebruiken. Een kill switch sluit je online sessie direct af, wat het gevaar voor je data significant verlaagt.
- Een krachtige VPN checkt iedereen die probeert in te loggen. Het gebruikt verschillende authenticatiemethoden zodat externe partijen niet in je veilige connectie kunnen binnendringen. Een van die methoden bestaat uit het versturen van een verificatiecode naar je smartphone nadat je je wachtwoord hebt ingevuld.
De voordelen van een goede VPN:
- Verberg je online activiteiten: je feitelijke locatie blijft verborgen omdat je gekoppeld bent aan een andere server. Zo kun je anoniem over het web surfen terwijl al je online verkeer over de VPN-connectie reist. Het zorgt er ook voor dat je browsegeschiedenis niet wordt gezien, verzameld en verkocht aan externe partijen.
- Stream geografisch geblokkeerde content: tot sommige content heb je alleen toegang vanuit bepaalde delen van de wereld. Als je aan het reizen bent, heb je bijvoorbeeld niet altijd toegang tot content van je eigen land en vice versa. Dat komt doordat standaard connecties lokale servers gebruiken om te bepalen waar jij bent. Als je een VPN met location spoofing gebruikt, kun je je server overschakelen naar een ander land. Op die manier verandert je locatie en kun je content van over de hele wereld bekijken. Net zoals die lokale streaming service die je thuis gebruikt, maar waar je niet bij kan als je op reis bent.
- Download bestanden: niet dat we dit willen aanmoedigen, maar veel mensen gebruiken VPN-connecties om bestanden via uTorrent te downloaden. Een VPN zorgt ervoor dat je niet gelogd of opgeslagen kan worden terwijl je aan het downloaden bent. Het zorgt er ook voor dat niemand je downloadactiviteiten kan onderscheppen. Ook maakt het downloaden een stuk sneller aangezien ISP's (Internet Service Providers) uTorrent langzamer maken.
- Toegang tot je thuisnetwerk tijdens het reizen: je kunt je eigen VPN installeren om in het buitenland toegang te krijgen tot je thuisnetwerk. Op die manier kun je gamen en lokale bestanden gebruiken: net alsof je op hetzelfde local area network (LAN) zou zitten.
- Toegang tot je zakelijk netwerk tijdens het reizen: een VPN helpt je ook als je op je zakelijk netwerk wil terwijl je on the road bent. Omdat je lokale netwerkbronnen niet direct aan het internet worden blootgesteld, werkt dat een stuk veiliger. En omdat je VPN gekoppeld is aan een privéserver, reduceert dit het risico op een datalek.
Hoe werkt een VPN?
Wanneer je je smartphone, tablet of laptop koppelt aan een VPN, doet je apparaat alsof het op hetzelfde netwerk als je VPN zit. Dat betekent dat al je online verkeer via een veilige connectie naar deze VPN wordt verzonden.
Omdat een VPN je IP-adres verbergt, kunnen internetproviders en andere externe partijen niet zien welke websites je bezoekt en welke data je verzendt en ontvangt op het internet. Je zoekgeschiedenis blijft ook verborgen omdat al je activiteiten worden geassocieerd met het IP-adres van de VPN-server: niet met dat van jou.
Dus als je op internet zit met een VPN, creëert je VPN een datatunnel tussen jouw lokale netwerk en een exit node op een andere locatie. Op die manier lijkt het alsof je op een heel andere plek bent. De VPN gebruikt ook encryptie om al je data te vervormen terwijl het over het WiFi-netwerk wordt verzonden. Zo wordt je data onleesbaar en nutteloos als iemand er toch zijn handen op weet te leggen.
Hoe gebruik je een VPN?
Elke reis begint met gedegen onderzoek. Aangezien alle VPN-diensten verschillende apps gebruiken, zul je moeten onderzoeken welke dienst het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften. Meld jezelf pas aan als je een VPN hebt gevonden die perfect bij jou past.
In de meeste gevallen zul je jezelf moeten aanmelden met een e-mailadres. Hoewel de meeste VPN-diensten garanderen dat je e-mailadres niet wordt doorgegeven aan externe partijen, is het altijd slim om een nieuw account te creëren voor een extra laag anonimiteit.
Wanneer je de app hebt geopend, zie je de waarschijnlijk connect-knop waarmee jouw VPN-avontuur kan beginnen. Deze feature helpt je namelijk om automatisch de beste server te vinden. De server die zich het dichtst bij jou bevindt, of de server die je VPN uitkiest, is doorgaans het snelst. Je kunt ook klikken op een landpinnetje of scrollen door de serverlijst om zelf de server uit te kiezen die je wilt gebruiken.
Wanneer je bij de instellingen bent gearriveerd, activeer je eerst de kill switch. Deze feature blokkeert alle internetactiviteit en alle internetverkeer wanneer je VPN-connectie wordt verstoord. Soms kun je kiezen voor het VPN-protocol. Als dat het geval is, zou je altijd voor OpenVPN moeten gaan. Dat is de beste, en de meest actuele, optie.
VPN-diensten bieden vaak meer geavanceerde features, zoals het verwijderen van advertenties en bescherming tegen malware. Een VPN zoals NordVPN is een uitstekende keuze als deze aspecten belangrijk zijn voor jou.
Tip: zet je VPN altijd direct aan als je online gaat. Pas als je VPN voluit staat te draaien kun je vrijelijk over het internet surfen, omdat de VPN al je data beschermt!
De beste anonieme VPN
Een van de beste en meest anonieme VPN's? Dat is NordVPN, als je het ons vraagt. Ze gebruiken niet alleen de beste en veiligste encryptie ter wereld, maar ze houden zich ook aan een strikt 'no-logs'-beleid'. Dat betekent dat geen van je online activiteiten en browsegewoonten worden opgespoord en bewaard in een gebruikersprofiel.
Daarnaast hebben ze hun kill switch automatisch geïntegreerd in hun provider, zodat je controle hebt over de apps die worden geblokkeerd als de connectie wegvalt. En ook al is NordVPN een van de veiligste diensten die er zijn: ze ruilen snelheid niet voor veiligheid. Daarom vindt NordVPN automatisch de snelste servers en koppelt hij je vervolgens aan deze snelheidsduivels.
Bescherming tegen datalekken is ook een belangrijke feature van NordVPN. Ze hebben een van de beste features om je data te beschermen tegen lekken, dus je weet zeker dat je data zich veilig kan verschuilen tussen de versleutelde muren van je VPN-connectie. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over ongewilde advertenties. Dankzij hun fantastische adblocker ben je prima beschermd tegen trackers, phishing-pogingen en partijen die online gebruikersprofielen willen maken.
Dus, geef NordVPN een kans! Ze bieden gegarandeerd waar voor je geld met deals tot 70% korting.
Chrome VPN-extensie
De meeste VPN-providers bieden ook een Chrome VPN-extensie. Deze extensie verschilt van een typische desktop-VPN omdat het specifiek werkt als een browser-extensie.
Als je een extensie overweegt, is het goed om eerst na te denken wat je ervan verwacht. Als je alleen de basis nodig hebt, zul je merken dat een gratis VPN voor Chrome prima bij jouw behoeften aansluit. Maar als je op zoek bent naar uitgebreide features of support bij het streamen, dan kun je misschien beter overschakelen op een premium extensie.
Een sterke Chrome VPN-extensie heeft het voordeel van functionaliteit en kracht. Zo laten sommige extensies je de desktop-app van binnenuit controleren. Andere extensies bieden in-browser extensies, wat handig kan zijn als je een apparaat gebruikt waarop VPN-cliënten niet kunnen worden geïnstalleerd.
De beste op onze lijst? Wederom NordVPN, omdat het snel, krachtig en extreem gebruiksvriendelijk is. Het is een volledige extensie, niet slechts een proxy, en het garandeert je volledige online bescherming. Andere topextensies voor Chrome zijn ExpressVPN, Windscribe en Private Internet Access.
Veelgestelde vragen over anonieme VPN
Is NordVPN echt volledig anoniem?
Zoek je een anonieme VPN-service? Dan is NordVPN de juiste keuze. De service gebruikt strikte en één van de veiligste protocollen om jouw gegevens en online activiteiten privé te houden. Het slaat je activiteiten en surfgedrag niet op. Daarmee is het een zeer veilige VPN-service die je privacy en anonimiteit biedt.
Een ander groot voordeel van NordVPN is dat ze je IP-adres niet loggen. De dienst geeft je een bepaald IP-adres dat de internetprovider kan zien, maar je deelt dat adres met duizenden andere gebruikers. Dit betekent dat je sowieso anoniem blijft.
Zoals je leest, haalt NordVPN alles uit de kast om een veilige service te bieden met respect voor je privacy. Volledige anonimiteit kan echter nooit gegarandeerd worden. Dat gezegd hebbende, als je een anonieme VPN-service zoekt, dan is NordVPN de beste optie.