Cybercriminelen gebruiken phishing-trucs
Je kent het wel. Een sms van ABN AMRO of ING waarin staat dat er een aanzienlijk bedrag wordt afgeschreven. En dat je moet inloggen op internetbankieren als je de overboeking wilt annuleren. Wanneer je echter op de bijgevoegde link inlogt, kom je op een nep-website terecht die verdacht veel lijkt op de website van je bank. De codes die je vervolgens invoert, worden direct doorgesluisd naar de cybercriminelen die linea recta op de echte site van je bank inloggen en je hele bankrekening leegplunderen.
Waar de berichten vroeger nogal knullig waren, zijn cybercriminelen helaas steeds vernuftiger geworden. Zo kunnen ze via spoofing, een technologie waarmee je een valse identiteit kan aannemen, de naam van de afzender veranderen naar de naam van je bank. Daardoor komt het berichtje gewoon tussen al je andere sms’jes van je bank terecht. En wordt de kans nog groter dat je erin trapt.
Anonieme SMS beveiligt tegen nep-sms’jes
Bij Anonieme SMS zijn we ons bewust van de groeiende groep fraudeurs die alles aanpakken om mensen op te lichten. Wij zijn nadrukkelijk geen platform of dienst die dat soort criminele zaken kan of wil faciliteren. Daarom zetten we in op maximale beveiliging.
Via onze dienst is het mogelijk om te kiezen uit een lijst met standaard ‘nep afzenders’, welke vanzelfsprekend niet (kunnen) lijken op die van een bank of ander bedrijf. Anonieme berichten of nep-smsjes sturen via anoniemesms.nl is daarom veilig en zonder problemen te gebruiken.
Blijf alert!
Daarnaast zijn er uiteraard zaken waar je zelf op kunt letten. Krijg je een berichtje binnen waarvan je vermoedt dat het een nep-sms kan zijn? Let hier dan eens op:
- Het bericht lijkt vaak op een bericht van je bank of telefoonprovider, maar vaak klopt de afzendernaam net niet of ontdek je veel grammaticale fouten en vreemd opgestelde teksten.
- Check dus altijd op de website van je bank of telefoonprovider welke afzendernamen ze precies gebruiken.
- In de meeste nep-sms’jes proberen ze je direct in actie te laten komen met een paniekerig bericht over geld dat wordt overgeschreven of iemand die in je account probeert in te breken.
- Realiseer je dat een bank nooit via een link in een sms of e-mail vraagt of je wilt inloggen.
- Klik dus nooit zomaar op een link en wees altijd alert!
- Meer tips? Bekijk ons artikel hoe je veilig blijft op het internet.